Cavalcante House – new!

BUILT

CAVALCANTE-GO, 2020

Awarded 1st prize by the magazine “Casa & Jardim Architectural Awards 2020” under the category “Sustainable Futures” 

The difficult access to the building site, the extremely hot and humid weather, characteristics of the local labour and the limited budget were the factors that have driven the design of this house. The perimetral advance of the elevated concrete floor makes it harder for insects and small animals to enter. The steel structure was modulated according to the sizes of thermal roof slabs made of aluminum and polyurethane, the wooden ceiling slabs and the possibilities of transportation. The thin eucalyptus logs that cover parts of the facades are positioned to cast shadows according to the solar orientation. Thick rammed earth walls surround the inner spaces and the window frames allow for constant natural ventilation.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Project Coordinator: Marina Lira
Team: Fernando Longhi e Guilherme Mahana
Built Surface: 400sqm
Project: 2017
Construction: 2019 – 2020
Photos: Joana França

paisagem cavalcante

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planta Casa Cavalcante

Cavalcante House – new!

BUILT

CAVALCANTE-GO, 2020

Awarded 1st prize by the magazine “Casa & Jardim Architectural Awards 2020” under the category “Sustainable Futures” 

The difficult access to the building site, the extremely hot and humid weather, characteristics of the local labour and the limited budget were the factors that have driven the design of this house. The perimetral advance of the elevated concrete floor makes it harder for insects and small animals to enter. The steel structure was modulated according to the sizes of thermal roof slabs made of aluminum and polyurethane, the wooden ceiling slabs and the possibilities of transportation. The thin eucalyptus logs that cover parts of the facades are positioned to cast shadows according to the solar orientation. Thick rammed earth walls surround the inner spaces and the window frames allow for constant natural ventilation.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Project Coordinator: Marina Lira
Team: Fernando Longhi e Guilherme Mahana
Built Surface: 400sqm
Project: 2017
Construction: 2019 – 2020
Photos: Joana França

Seta