Vila Rica House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2017

The project is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view. The program was distributed in two perpendicular pavilions positioned on slightly different levels. Both pavilions are slightly elevated from the ground for two main reasons: to allow the preservation of the existing topography and to prevent small animals such as insects and lizards, from entering the house. Two open elevated walkways connect both pavillions. The idea was to maximize the direct contact with the local weather conditions. All the construction materials were chosen based on two main premises: they should age well under the natural weather conditions wherever needed without the need for constant maintenance and they should never “hide” their “natural” appearance. Exposed concrete was used in the structure and fixed furniture. Instead of trying to achieve a smooth finishing for the concrete, we decided to assume all the imperfections that were inherent to the building process. The landscape design aims to restore many specimens from the original landscape of Brazilian Savannah.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Victor Machado, Marina Lira, Tatiana Lopes
Built Surface: 490m2
Project: 2014
Construction: 2015-2017
Structural Project: André Torres
Installations: Victor Silvério
Landscape Design: Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
Contractor: Construtor Gilmar Guimarães

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Foto Casa Vila Rica

Vila Rica House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2017

The project is located in a rural area, 40km away from the city center of Brasília. The topography has a slight downward slope towards the back of the lot, where a valley with native vegetation dominates the view. The program was distributed in two perpendicular pavilions positioned on slightly different levels. Both pavilions are slightly elevated from the ground for two main reasons: to allow the preservation of the existing topography and to prevent small animals such as insects and lizards, from entering the house. Two open elevated walkways connect both pavillions. The idea was to maximize the direct contact with the local weather conditions. All the construction materials were chosen based on two main premises: they should age well under the natural weather conditions wherever needed without the need for constant maintenance and they should never “hide” their “natural” appearance. Exposed concrete was used in the structure and fixed furniture. Instead of trying to achieve a smooth finishing for the concrete, we decided to assume all the imperfections that were inherent to the building process. The landscape design aims to restore many specimens from the original landscape of Brazilian Savannah.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Victor Machado, Marina Lira, Tatiana Lopes
Built Surface: 490m2
Project: 2014
Construction: 2015-2017
Structural Project: André Torres
Installations: Victor Silvério
Landscape Design: Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
Contractor: Construtor Gilmar Guimarães

Seta