Varanda Bakery

CONSTRUÍDO

Brasília-DF, 2013

The project aims to restore the typology of many old shops in the commercial galleries of this region in Brasília, where they had their counters facing the galleries directly, with no tables or chairs. At the same time there was the intention to explore the differences between the temporary character that is normally expected from similar shops in the city (with an average lifespan of 1,5 years) and the long term plans of this particular commerce. To achieve this we combined cenography resources (fake effects) with concepts such as “permanence” and “truth of materials” that are normally present in the projects designed by the office. At the same time that all the materials that were used in the project are natural and no material immitates another one; the wood grids over the entrances are only apparently fixated on pulleys and ropes tied with knots, whereas the real fixation is made using  steel cables hidden inside the ropes.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Collaboration: Guilherme Mahana, Bárbara Neumann, Bruno Pessoa, Tatiana Lopes
Built Area: 123m2
Project and Construction: 2013
Photography: Joana França

 

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Foto Varanda Pães

Varanda Bakery

CONSTRUÍDO

Brasília-DF, 2013

The project aims to restore the typology of many old shops in the commercial galleries of this region in Brasília, where they had their counters facing the galleries directly, with no tables or chairs. At the same time there was the intention to explore the differences between the temporary character that is normally expected from similar shops in the city (with an average lifespan of 1,5 years) and the long term plans of this particular commerce. To achieve this we combined cenography resources (fake effects) with concepts such as “permanence” and “truth of materials” that are normally present in the projects designed by the office. At the same time that all the materials that were used in the project are natural and no material immitates another one; the wood grids over the entrances are only apparently fixated on pulleys and ropes tied with knots, whereas the real fixation is made using  steel cables hidden inside the ropes.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Collaboration: Guilherme Mahana, Bárbara Neumann, Bruno Pessoa, Tatiana Lopes
Built Area: 123m2
Project and Construction: 2013
Photography: Joana França

 

Seta