112N Apartment – kitchen eleven

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2016

Faced with a pre-existing compartmentalized and conventional physical structure, common in the buildings of the 1980s with divisions between dining room, kitchen and service area, we decided to unify all these spaces and modify the functions of them. With these changes, we meet the main demand of customers, make the kitchen the central space of the apartment also functioning as dining room and reception space. The liberation of walls from one side of the building to the other revealed a well-known element of the brasilian buildings, the cobogó.

Before restricted to the service area, the cobogó gained prominence in the kitchen and allowed cross ventilation with the extended living room. Service access was isolated to increase the kitchen countertop. We reduced the service area to a closet and opened the service room into the hallway, turning it into an office. The service bathroom now attends the guest bedroom and the social room has been docked to the master bedroom, creating two suites in the apartment.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Guilherme Mahana, Bárbara Neumann e Tatiana Lopes
Built Surface: 130m2
Project: 2015
Construction: 2015-2016
Contractor: Bruno Goldenberg
Photography: Haruo Mikami

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

Foto Apartamento 112n

112N Apartment – kitchen eleven

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2016

Faced with a pre-existing compartmentalized and conventional physical structure, common in the buildings of the 1980s with divisions between dining room, kitchen and service area, we decided to unify all these spaces and modify the functions of them. With these changes, we meet the main demand of customers, make the kitchen the central space of the apartment also functioning as dining room and reception space. The liberation of walls from one side of the building to the other revealed a well-known element of the brasilian buildings, the cobogó.

Before restricted to the service area, the cobogó gained prominence in the kitchen and allowed cross ventilation with the extended living room. Service access was isolated to increase the kitchen countertop. We reduced the service area to a closet and opened the service room into the hallway, turning it into an office. The service bathroom now attends the guest bedroom and the social room has been docked to the master bedroom, creating two suites in the apartment.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Guilherme Mahana, Bárbara Neumann e Tatiana Lopes
Built Surface: 130m2
Project: 2015
Construction: 2015-2016
Contractor: Bruno Goldenberg
Photography: Haruo Mikami

Seta