Ricco Burger

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2017

An old restaurant was completely transformed in a process that has lasted less than four months between project and construction. The cost limits that were defined by the client and the similarity that the new program would have with the old one have led us to establish a strategy of trying to reuse the maximum amount of existing features that we could so the resources that were left could be focused in solving the four main questions that were defined for the new project. The first two were formulated by the office: to connect the street right in front to the public garden right behind the restaurant and to “filter” the visual pollution from the surroundings to the interior. The two others were defined by the client: to increase the space for tables and to enhance the access to the first floor.

All the infrastructure of kitchen and serving counters were kept and the area for the tables was increased and the stairs were completely remodelled inside a new expansion all built in steel structure, located in the back of the restaurant. All existing cladding was demolished exept for the wood floor on the 1st floor.  Only small areas of walls and ceilings were clad again, leaving part of the internal surfaces demolished. Even the mortar was removed from these areas, exposing part of the installations, besides traces and imperfections from the original structure. The “truth” of the materials that were discovered during the construction has a relation with the proposal for the new restaurant: to use simple ingredients and to keep all the food preparation process transparent and visible for everyone.

The same floor tiles of the public sidewalk were used internally in the ground floor. All doors in the back facade can be open, allowing for total integration between the ground floor and public garden and unblocked pedestrian circulation through the internal space. Most part of the front facade and part of the back facade are covered by a translucid surface made of glass blocks and steel structure. The partial opacity of the glass transforms the visual pollution of the street signs, the cars parked right in front, the treetops in the garden behind and the movement of people around in figures with undefined colors and forms.

 

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Colaboration: Ewerton Alves, Guilherme Mahana
Project and Construction: 2017
Contractor: Grid Engenharia
Photos: Haruo Mikami and Bloco Arquitetos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ricco Burger

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2017

An old restaurant was completely transformed in a process that has lasted less than four months between project and construction. The cost limits that were defined by the client and the similarity that the new program would have with the old one have led us to establish a strategy of trying to reuse the maximum amount of existing features that we could so the resources that were left could be focused in solving the four main questions that were defined for the new project. The first two were formulated by the office: to connect the street right in front to the public garden right behind the restaurant and to “filter” the visual pollution from the surroundings to the interior. The two others were defined by the client: to increase the space for tables and to enhance the access to the first floor.

All the infrastructure of kitchen and serving counters were kept and the area for the tables was increased and the stairs were completely remodelled inside a new expansion all built in steel structure, located in the back of the restaurant. All existing cladding was demolished exept for the wood floor on the 1st floor.  Only small areas of walls and ceilings were clad again, leaving part of the internal surfaces demolished. Even the mortar was removed from these areas, exposing part of the installations, besides traces and imperfections from the original structure. The “truth” of the materials that were discovered during the construction has a relation with the proposal for the new restaurant: to use simple ingredients and to keep all the food preparation process transparent and visible for everyone.

The same floor tiles of the public sidewalk were used internally in the ground floor. All doors in the back facade can be open, allowing for total integration between the ground floor and public garden and unblocked pedestrian circulation through the internal space. Most part of the front facade and part of the back facade are covered by a translucid surface made of glass blocks and steel structure. The partial opacity of the glass transforms the visual pollution of the street signs, the cars parked right in front, the treetops in the garden behind and the movement of people around in figures with undefined colors and forms.

 

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Colaboration: Ewerton Alves, Guilherme Mahana
Project and Construction: 2017
Contractor: Grid Engenharia
Photos: Haruo Mikami and Bloco Arquitetos

Seta