Paineira House

BUILT

BRASÍLIA, DF, 2015

Project Nominated for the MCHAP  “Mies Crown Hall Americas Prize”, promoted by the IIT – Illinois Institute of Technology – Chicago, 2015-2016

An existing 15 meters tall tree called “Paineira” was the starting point for the organization of the plan. From this point we created an imaginary east-west axis parallel to the street which defined the main internal circulation. However the complete view from inside the house towards the tree is not immidiately revealed.

The program was divided in two blocks separated by a north-south axis: one with the services, living room and “dining room” to the west and the other with the bedrooms to the east. Both blocks have similar dimensions on plan, however a sequence of different ceiling heights insinuate the intended uses of each space. The external form is a direct result of this operation. The articulation of different ceiling heights that suggest the use and the importance of each room refer to Adolf Loos´ Müller House.

The main door is located in the narrowest part of the construction and allows direct access to the backyard. All the external wall surfaces were painted in the same textured paint. A lighter variation of the same color was applied in all the ceilings and internal walls. The intention to strengthen the visual unity between the surfaces also applies to the floors of the house with the use of only two different finishes.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Coauthor: Rodrigo Scheel (architecture)
Colaboration: Victor Machado, Tatiana Lopes e Guilherme Mahana
Built Surface: 390sqm
Project: 2013
Construction: 2013-2015
Photos: Haruo Mikami

Foto Casa Paineira

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

Foto Casa Paineira

 

 

Paineira House

BUILT

BRASÍLIA, DF, 2015

Project Nominated for the MCHAP  “Mies Crown Hall Americas Prize”, promoted by the IIT – Illinois Institute of Technology – Chicago, 2015-2016

An existing 15 meters tall tree called “Paineira” was the starting point for the organization of the plan. From this point we created an imaginary east-west axis parallel to the street which defined the main internal circulation. However the complete view from inside the house towards the tree is not immidiately revealed.

The program was divided in two blocks separated by a north-south axis: one with the services, living room and “dining room” to the west and the other with the bedrooms to the east. Both blocks have similar dimensions on plan, however a sequence of different ceiling heights insinuate the intended uses of each space. The external form is a direct result of this operation. The articulation of different ceiling heights that suggest the use and the importance of each room refer to Adolf Loos´ Müller House.

The main door is located in the narrowest part of the construction and allows direct access to the backyard. All the external wall surfaces were painted in the same textured paint. A lighter variation of the same color was applied in all the ceilings and internal walls. The intention to strengthen the visual unity between the surfaces also applies to the floors of the house with the use of only two different finishes.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Coauthor: Rodrigo Scheel (architecture)
Colaboration: Victor Machado, Tatiana Lopes e Guilherme Mahana
Built Surface: 390sqm
Project: 2013
Construction: 2013-2015
Photos: Haruo Mikami

Seta