Outsider Store

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2014

Brasília-DF, 2009

1st prize at the “O Melhor da Arquitetura” awards, Editora Abril, São Paulo, 2015

The project is a convertion of an existing warehouse located in the Brasília´s industrial sector. The area is suffering a rapid transformation with the creation of residential buildings and commercial buildings side by side with poorly built industrial warehouses. The client wanted the building to work as a furniture shop, an art gallery and a space for cooking classes. The budget was very tight and therefore we proposed to refurbish the existing building and “wrap it” with a new layer of construction, keeping the existing structure, roof and most of the existing walls. The idea was to make the new layer work as an element of transformation.

All the scaffolding that was used during construction was kept and are now used to display furniture inside the building. A new layer of polished concrete was applied to the floor. The new building “skin”, built with two types of concrete block, refers to its transformation: Instead of working purely as a structural material it was left exposed and used as a finishing material.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Guilherme Mahana e Tatiana Lopes
Built Surface: 445m2
Project: 2013
Construction: 2013-2014
Contractor: Karina Viana
Photography: Joana França

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

 

Foto Outsider

Outsider Store

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2014

Brasília-DF, 2009

1st prize at the “O Melhor da Arquitetura” awards, Editora Abril, São Paulo, 2015

The project is a convertion of an existing warehouse located in the Brasília´s industrial sector. The area is suffering a rapid transformation with the creation of residential buildings and commercial buildings side by side with poorly built industrial warehouses. The client wanted the building to work as a furniture shop, an art gallery and a space for cooking classes. The budget was very tight and therefore we proposed to refurbish the existing building and “wrap it” with a new layer of construction, keeping the existing structure, roof and most of the existing walls. The idea was to make the new layer work as an element of transformation.

All the scaffolding that was used during construction was kept and are now used to display furniture inside the building. A new layer of polished concrete was applied to the floor. The new building “skin”, built with two types of concrete block, refers to its transformation: Instead of working purely as a structural material it was left exposed and used as a finishing material.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Guilherme Mahana e Tatiana Lopes
Built Surface: 445m2
Project: 2013
Construction: 2013-2014
Contractor: Karina Viana
Photography: Joana França

Seta