Morrone House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2018

The house was built in a residential neighbourhood close to the Plano Piloto in Brasilia. An existing “pequi” tree (one species of the Brazilian Savannah protected by law) is in the front of the lot. Due to the massive buildings of the neighbours we have decided to prioritize the inner visuals, alternating constructed spaces and empty spaces, increasing the amount of natural light into the house.

The first action was to simulate the total built area that is allowed for the construction, following the local regulations. From this point we subtracted parts of the volume creating five main voids.

The first one, in front of the house, incorporates the existing “Pequi” tree to the internal garden of the guest room on the ground floor; the second void, in the centre of the building, works as a natural light well that visually links the living room in the ground floor to the corridor of the rooms upstairs; the third void is a roofless extension of one of the bathrooms of the house; the fourth void houses the main entrance of the house and the fifth one wase made to attach part of the swimming pool to the house, creating a partially shaded area for the sunny days.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Victor Machado, Marina Lira, Tatiana Lopes
Built Surface: 500sqm
Project: 2014
Construction: 2015-2018
Structural Project: André Torres
Installations: Victor Silvério
Landscape Design: Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
Contractor: Memória Engenharia
Photos: Haruo Mikami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morrone House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2018

The house was built in a residential neighbourhood close to the Plano Piloto in Brasilia. An existing “pequi” tree (one species of the Brazilian Savannah protected by law) is in the front of the lot. Due to the massive buildings of the neighbours we have decided to prioritize the inner visuals, alternating constructed spaces and empty spaces, increasing the amount of natural light into the house.

The first action was to simulate the total built area that is allowed for the construction, following the local regulations. From this point we subtracted parts of the volume creating five main voids.

The first one, in front of the house, incorporates the existing “Pequi” tree to the internal garden of the guest room on the ground floor; the second void, in the centre of the building, works as a natural light well that visually links the living room in the ground floor to the corridor of the rooms upstairs; the third void is a roofless extension of one of the bathrooms of the house; the fourth void houses the main entrance of the house and the fifth one wase made to attach part of the swimming pool to the house, creating a partially shaded area for the sunny days.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Collaboration: Victor Machado, Marina Lira, Tatiana Lopes
Built Surface: 500sqm
Project: 2014
Construction: 2015-2018
Structural Project: André Torres
Installations: Victor Silvério
Landscape Design: Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
Contractor: Memória Engenharia
Photos: Haruo Mikami

 

Seta