Renovation MR53 House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2015-2017

Awarded 1st prize – The interior design of the restroom for the House MR53 was awarded 1st prize on the national competition organized by the brazilian brand DECA, 2017

The architect Milton Ramos design for the project 53 dates back to december 1972, however the building was finished only in 1974. Milton was an important collaborator to Oscar Niemeyer on the design and detailing of some of his most iconic buildings in Brasília, such as the Itamaraty palace and the National Theater.

BLOCO´s project for the house renovation and retrofit has recovered some aspects from the original concept. The intervention was focused mostly within the areas for the services, where existing bathrooms were adapted and divided for the creation of suites, the central restroom was made bigger and the kitchen gained a new access to the dining room. The original ipe wooden floor was recovered and the exposed concrete on the interiors of the house (once covered by layers of mortar, plaster and paint) was exposed and restored. The reflective pool in front of the house was rebuilt and the existing fence was removed.

Original Project: Milton Ramos
Renovation and Retrofit: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Marina Lira
Built Surface: 400sqm
Project: 2015
Construction: 2015-2017
Landscape Design: Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
Contractor: Grid Engenharia
Fotos: Joana França

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

 

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

FOTO-CASA-MR53

 

Renovation MR53 House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2015-2017

Awarded 1st prize – The interior design of the restroom for the House MR53 was awarded 1st prize on the national competition organized by the brazilian brand DECA, 2017

The architect Milton Ramos design for the project 53 dates back to december 1972, however the building was finished only in 1974. Milton was an important collaborator to Oscar Niemeyer on the design and detailing of some of his most iconic buildings in Brasília, such as the Itamaraty palace and the National Theater.

BLOCO´s project for the house renovation and retrofit has recovered some aspects from the original concept. The intervention was focused mostly within the areas for the services, where existing bathrooms were adapted and divided for the creation of suites, the central restroom was made bigger and the kitchen gained a new access to the dining room. The original ipe wooden floor was recovered and the exposed concrete on the interiors of the house (once covered by layers of mortar, plaster and paint) was exposed and restored. The reflective pool in front of the house was rebuilt and the existing fence was removed.

Original Project: Milton Ramos
Renovation and Retrofit: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho e Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Marina Lira
Built Surface: 400sqm
Project: 2015
Construction: 2015-2017
Landscape Design: Mariana Siqueira e Jardins do Cerrado
Contractor: Grid Engenharia
Fotos: Joana França

Seta