Malva House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2014

The site is located within a gated community in Brasilia, outside the urban context of the city and flanked by other houses. We use the highest occupancy rate allowed so as to enable the deployment of the house on a single level, as per the desire of the clients. We explore the views for the interior spaces of the site and create a central courtyard around which revolve the programmatic spaces. The living areas are open directly onto the courtyard, while the bedrooms turn their backs on it and open to the side of the lot. The social rooms of the house are organized in a continuous space, organized by an open central garden.

We seek to highlight differences between the main building materials of the house so as not to create a monolithic volume. We seek to obtain expression of the architecture through a composition of different parts.

The solid brick wall has only a sealing function and has no structure or embedded systems. In the private hall part of the bricks were replaced with massive glass bricks, made especially for the project. These bricks bring natural light and allow small views of the courtyard. Glass bricks were designed using several clear glass slides, glued together. The sealing of the tower that houses water tanks and AC condensers consists of the same solid bricks, but their layout is like a “twist” that leaves empty spaces between the pieces and promotes natural ventilation and lighting.

The painted walls of brick and mortar assume the functions of embedding facilities and part of the concrete structure, and define the secondary spaces of the house such as side walls and garage. The concrete beams are exposed around the entire exterior of the house, crowning the composition. The concrete pillars are sometimes exposed along the walls of solid brick, sometimes embedded in the masonry walls.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Tatiana Lopes
Built Surface: 395sqm
Project: 2013
Construction: 2013-2015
Structure: André Torres
Installations: Scheel Kunrath
Contractor: Gilmar Guimarães
Photos: Joana França

 

Foto Casa Malva

 

Foto Casa Malva

 

 

Foto Casa Malva

 

Foto Casa Malva

 

Foto Casa Malva

Malva House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2014

The site is located within a gated community in Brasilia, outside the urban context of the city and flanked by other houses. We use the highest occupancy rate allowed so as to enable the deployment of the house on a single level, as per the desire of the clients. We explore the views for the interior spaces of the site and create a central courtyard around which revolve the programmatic spaces. The living areas are open directly onto the courtyard, while the bedrooms turn their backs on it and open to the side of the lot. The social rooms of the house are organized in a continuous space, organized by an open central garden.

We seek to highlight differences between the main building materials of the house so as not to create a monolithic volume. We seek to obtain expression of the architecture through a composition of different parts.

The solid brick wall has only a sealing function and has no structure or embedded systems. In the private hall part of the bricks were replaced with massive glass bricks, made especially for the project. These bricks bring natural light and allow small views of the courtyard. Glass bricks were designed using several clear glass slides, glued together. The sealing of the tower that houses water tanks and AC condensers consists of the same solid bricks, but their layout is like a “twist” that leaves empty spaces between the pieces and promotes natural ventilation and lighting.

The painted walls of brick and mortar assume the functions of embedding facilities and part of the concrete structure, and define the secondary spaces of the house such as side walls and garage. The concrete beams are exposed around the entire exterior of the house, crowning the composition. The concrete pillars are sometimes exposed along the walls of solid brick, sometimes embedded in the masonry walls.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Tatiana Lopes
Built Surface: 395sqm
Project: 2013
Construction: 2013-2015
Structure: André Torres
Installations: Scheel Kunrath
Contractor: Gilmar Guimarães
Photos: Joana França

Seta