Grid House

BUILT

BRASÍLIA – DF, 2016

The house is located close to Brasília´s city centre. The previous owner of the house had planned to build a bigger one with 350sqm and two stories high. Instead, due to funding problems, he decided to build all the foundations of the house and only use it partially in a 150sqm, one story construction. The idea was to take advantage of the existing structure and extend it to 400sqm.

The area occupied by the previous construction was not enough to fit the new program. Therefore, a new concrete grid created to expand its structure, create extra space and defined the outside casing. Porous brick walls intentionally arranged in the grid respond to different necessities of solar protection and privacy. Due to the lack of regularity in the existing foundations, columns and beams, the new grid follows an “imaginary” pattern of growth inspired by the irregularity of the existing structure. Two steel structure pavilions added additional services to the house such as a garage, an outdoor kitchen and a sauna.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Guilherme Mahana, Tatiana Lopes
Built Surface: 400sqm
Project: 2010
Construction: 2013-2016
Structure: André Torres
Landscape Design: Cleber Depieri
Light Design: Alemdaluz
Photos: Haruo Mikami

Foto Casa Grid

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Foto Casa Grid

 

Grid House

BUILT

BRASÍLIA – DF, 2016

The house is located close to Brasília´s city centre. The previous owner of the house had planned to build a bigger one with 350sqm and two stories high. Instead, due to funding problems, he decided to build all the foundations of the house and only use it partially in a 150sqm, one story construction. The idea was to take advantage of the existing structure and extend it to 400sqm.

The area occupied by the previous construction was not enough to fit the new program. Therefore, a new concrete grid created to expand its structure, create extra space and defined the outside casing. Porous brick walls intentionally arranged in the grid respond to different necessities of solar protection and privacy. Due to the lack of regularity in the existing foundations, columns and beams, the new grid follows an “imaginary” pattern of growth inspired by the irregularity of the existing structure. Two steel structure pavilions added additional services to the house such as a garage, an outdoor kitchen and a sauna.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Guilherme Mahana, Tatiana Lopes
Built Surface: 400sqm
Project: 2010
Construction: 2013-2016
Structure: André Torres
Landscape Design: Cleber Depieri
Light Design: Alemdaluz
Photos: Haruo Mikami

Seta