Franca House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2017

The fundamental idea of the project was to create a strong possibility of connection between the public space (the street) and the private space (the house). We assume that the visual contact of the house with the street creates the effect of “natural vigilance”, reducing the sensation of insecurity and stimulating its use.

The sliding access gate is transparent and it is built with a steel mesh attached to a thin steel frame. It can be completely open together with the lateral opening gate, leaving the internal floor completely connected to the street through the ramp. Most part of the ground floor is set up in only one space that contains the uses of the living room, dinner table and kitchen. It´s a space that is characterized by the exposed concrete of the structure of the upper floor (which makes the ceiling of the ground floor), its circular columns and the transparent window frames that allow an open visual connection between the public space and the backyard. In this mostly transparent part of the house the exposed structure doesn´t hide the imperfections that are inherent to its construction, leaving behind the marks that were left by the concrete molds in opposition to the uniform surfaces with few openings of the white volumes on the first floor and part of the ground floor. These volumes conform the part of the program that had a bigger need for privacy or solar protection such as: bedrooms, bathrooms and service rooms.

The stretching of the lateral walls aims to create shade on the terraces and to protect the interiors from unwanted views from the neighboring houses.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Collaboration: Marina Lira and Tatiana Lopes
Area: 390sqm
Project Year: 2013
Construction: 2014-2017
Structure: André Torres
Installations: Victor Silvério
Contractor: Gilmar Guimarães

Foto Casa Franca

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Foto Casa Franca

 

Franca House

BUILT

BRASÍLIA-DF, 2017

The fundamental idea of the project was to create a strong possibility of connection between the public space (the street) and the private space (the house). We assume that the visual contact of the house with the street creates the effect of “natural vigilance”, reducing the sensation of insecurity and stimulating its use.

The sliding access gate is transparent and it is built with a steel mesh attached to a thin steel frame. It can be completely open together with the lateral opening gate, leaving the internal floor completely connected to the street through the ramp. Most part of the ground floor is set up in only one space that contains the uses of the living room, dinner table and kitchen. It´s a space that is characterized by the exposed concrete of the structure of the upper floor (which makes the ceiling of the ground floor), its circular columns and the transparent window frames that allow an open visual connection between the public space and the backyard. In this mostly transparent part of the house the exposed structure doesn´t hide the imperfections that are inherent to its construction, leaving behind the marks that were left by the concrete molds in opposition to the uniform surfaces with few openings of the white volumes on the first floor and part of the ground floor. These volumes conform the part of the program that had a bigger need for privacy or solar protection such as: bedrooms, bathrooms and service rooms.

The stretching of the lateral walls aims to create shade on the terraces and to protect the interiors from unwanted views from the neighboring houses.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Collaboration: Marina Lira and Tatiana Lopes
Area: 390sqm
Project Year: 2013
Construction: 2014-2017
Structure: André Torres
Installations: Victor Silvério
Contractor: Gilmar Guimarães

Seta