Clubhouse in Volta Redonda

BUILT

Volta Redonda – Rio de Janeiro, 2016

Honorable Mention at the 55th IAB-RJ (Brazilian Institute of Architects, Rio de Janeiro) Awards, category “New Buildings”

Extract from the Designboom publication on 08/19/2016

“Despite being situated a mere 15 minutes from the city center, the new ‘alphaville residential condominium’ in volta redonda, rio de janeiro state in Brazil by BLOCO arquitetos is encountered among mountains practically free of building interferences. The urbanization project reserved the least rugged portions for the residential lots and for the collective, leisure area for dwellers, provided a more sloped area, with a total pitch of more than 15 m, at the edge of the field. With the intention of keeping the view as open as possible, the architecture team chose to make a transparent construction: a long, linear block with predominantly glass curtain walls. The idea was keeping the view from the houses towards the valley as clear and unblocked as possible.

The building by BLOCO arquitetos is divided into two main elements: the pavilion and the podium. The pavilion, visually light and mostly transparent, has its main structure built in steel. All the areas that needed opaque walls were positioned on both ends of the main body, allowing for transparency in all its central spaces. The podium is built in concrete, visually heavy and clad in cement slabs. It is leveled to the street on one side and outcrops as a set of volumes on the lower part of the lot. The podium articulates the main elements of the program: the indoor spaces, the swimming pools and the ramp and stairs that connect them. It forms plateaus in two different levels, allowing for the pavilion to sit on its upper level and the swimming pools two meters below.

Most of the indoor space has a ceiling height of 250cm, which allows for the structure eaves to protect it from the sun. The main events room in the central part of the pavilion is marked by a different ceiling height of 480cm. this directed the creation of the pergola around it to project shadow and protect the high windows from the sun. whereas this pergola has a very defined function the ones on the projecting ‘edges’ of the building have the role of extending the visual effect of its horizontality. The ceilings, made with natural cumaru wood from a certified and sustainable origin, is the material that aims for the connection between the industrial character of the main structure and the domestic atmosphere of the houses that will be built around it. The main steel structure is exposed and painted in black, as well as the steel tubes that collect the rainwater.”

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Patrick Martins, Letícia França and Rodrigo Scheel
Area: 1825sqm
Project: 2013
Construction: 2014-2016
Structure and Installations: Interplanus Engenharia
Interior Design: OCA Arquitetura
Landscape Design: Paschoal Bordignon Arquitetura Paisagística
Light Design: DesignMais Arquitetura
Photos: Haruo Mikami

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Foto Clube Alphaville Volta Redonda

 

Clubhouse in Volta Redonda

BUILT

Volta Redonda – Rio de Janeiro, 2016

Honorable Mention at the 55th IAB-RJ (Brazilian Institute of Architects, Rio de Janeiro) Awards, category “New Buildings”

Extract from the Designboom publication on 08/19/2016

“Despite being situated a mere 15 minutes from the city center, the new ‘alphaville residential condominium’ in volta redonda, rio de janeiro state in Brazil by BLOCO arquitetos is encountered among mountains practically free of building interferences. The urbanization project reserved the least rugged portions for the residential lots and for the collective, leisure area for dwellers, provided a more sloped area, with a total pitch of more than 15 m, at the edge of the field. With the intention of keeping the view as open as possible, the architecture team chose to make a transparent construction: a long, linear block with predominantly glass curtain walls. The idea was keeping the view from the houses towards the valley as clear and unblocked as possible.

The building by BLOCO arquitetos is divided into two main elements: the pavilion and the podium. The pavilion, visually light and mostly transparent, has its main structure built in steel. All the areas that needed opaque walls were positioned on both ends of the main body, allowing for transparency in all its central spaces. The podium is built in concrete, visually heavy and clad in cement slabs. It is leveled to the street on one side and outcrops as a set of volumes on the lower part of the lot. The podium articulates the main elements of the program: the indoor spaces, the swimming pools and the ramp and stairs that connect them. It forms plateaus in two different levels, allowing for the pavilion to sit on its upper level and the swimming pools two meters below.

Most of the indoor space has a ceiling height of 250cm, which allows for the structure eaves to protect it from the sun. The main events room in the central part of the pavilion is marked by a different ceiling height of 480cm. this directed the creation of the pergola around it to project shadow and protect the high windows from the sun. whereas this pergola has a very defined function the ones on the projecting ‘edges’ of the building have the role of extending the visual effect of its horizontality. The ceilings, made with natural cumaru wood from a certified and sustainable origin, is the material that aims for the connection between the industrial character of the main structure and the domestic atmosphere of the houses that will be built around it. The main steel structure is exposed and painted in black, as well as the steel tubes that collect the rainwater.”

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho and Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Patrick Martins, Letícia França and Rodrigo Scheel
Area: 1825sqm
Project: 2013
Construction: 2014-2016
Structure and Installations: Interplanus Engenharia
Interior Design: OCA Arquitetura
Landscape Design: Paschoal Bordignon Arquitetura Paisagística
Light Design: DesignMais Arquitetura
Photos: Haruo Mikami

Seta