Clubhouse in Uberlândia

BUILT

Uberlândia-MG, 2016

The project for the buildings of the Clubhouse and Service Block of the Alphaville Uberlândia gated community has followed a basic premise: to use partially industrialized elements only in the roof structure and conventional construction methods in the rest of the construction, because of budget limitations. The roof is composed by laminated steel beams covered by thermal roof panels. All the rainwater collection metal pipes were left exposed. Open pergulas on the sides of the highest points of the structure were intended to be used as support for tensile canvas to be fixed in the near future to protect the exposed glass panels from excessive sunlight. All the rest of the construction was built using concrete beams and columns and bricks and mortar walls, sometimes painted, other times clad in natural ceramic tiles in all its sides to minimize the need for maintenance.

The Sevice Block is surrounded by open gardens limited by opaque walls clad in ceramic and open to the sky. The internal window frames are open to the gardens, maximizing natural light and ventilation, protecting the interiors from the excessive sunlight and keeping the controlled access to the building. The Clubhouse closes itself almost completely to the west facade using a continuous opaque wall clac in natural ceramic tiles with high windows. The only big opening signs the pedestrian entrance.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Marina Lira
Built Surface: 3.500sqm (buildings) + 15.000sqm (sports courts and gardens)
Project: 2013
Construction: 2013-2015
Structure and Installations: Interplannus
Landscape Design: Rossin+Tramontina
Lighting Design: DesignMais Arquitetura
Decoration: Bethania Pacheco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clubhouse in Uberlândia

BUILT

Uberlândia-MG, 2016

The project for the buildings of the Clubhouse and Service Block of the Alphaville Uberlândia gated community has followed a basic premise: to use partially industrialized elements only in the roof structure and conventional construction methods in the rest of the construction, because of budget limitations. The roof is composed by laminated steel beams covered by thermal roof panels. All the rainwater collection metal pipes were left exposed. Open pergulas on the sides of the highest points of the structure were intended to be used as support for tensile canvas to be fixed in the near future to protect the exposed glass panels from excessive sunlight. All the rest of the construction was built using concrete beams and columns and bricks and mortar walls, sometimes painted, other times clad in natural ceramic tiles in all its sides to minimize the need for maintenance.

The Sevice Block is surrounded by open gardens limited by opaque walls clad in ceramic and open to the sky. The internal window frames are open to the gardens, maximizing natural light and ventilation, protecting the interiors from the excessive sunlight and keeping the controlled access to the building. The Clubhouse closes itself almost completely to the west facade using a continuous opaque wall clac in natural ceramic tiles with high windows. The only big opening signs the pedestrian entrance.

Authors: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco
Colaboration: Victor Machado, Marina Lira
Built Surface: 3.500sqm (buildings) + 15.000sqm (sports courts and gardens)
Project: 2013
Construction: 2013-2015
Structure and Installations: Interplannus
Landscape Design: Rossin+Tramontina
Lighting Design: DesignMais Arquitetura
Decoration: Bethania Pacheco

Seta